София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

След ЕС Великобритания създава нов съюз

За противопоставяне на Иран и Русия

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

След излизането си от Европейския съюз Великобритания ще засили икономическите връзки с неевропейските страни и ще създаде нов съюз, който да се противопостави на Иран и Русия. Това заяви във вторник министърът на външните работи на Обединеното кралство Доминик Рааб, преди работно пътуване до Северна Америка, където ще посети САЩ, Канада и Мексико, информира пресслужбата на Министерството на външните работи.

"Възнамерявам да направя всичко възможно, за да засилим икономическите си отношения с неевропейски партньори. Тоест, да работя с тях сега, за да осигурим плавен преход на нашите търговски споразумения след Brexit, и бързо да преминем към всеобхватни търговски сделки, които стимулират бизнеса, намаляват цените за потребителите и отговарят на нашите високи стандарти ", каза той.

"Искам също така да създам по-силен съюз, който да защитава международния закон и ред и да решава проблеми, които представляват заплаха за нашата сигурност", продължи ръководителят на Министерството на външните работи.

Според Рааб новият съюз ще бъде отговор на "заплашителното поведение на Иран, дестабилизиращите действия на Русия в Европа", а страните членки ще се изправят и срещу "тероризма и изменението на климата".