София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

След „Галъп“ и „Алфа Рисърч“: Радев и Цачева отиват на балотаж

Трайков след Каракачанов и Калфин, сочи проучването на агенцията

8 годиниИЗБОРИ 2016 1 Боряна Райчева

Цецка Цачева и Румен Радев с най-големи шансове за балотаж на президентските избори. Това сочи проучване на „Алфа Рисърч“, направено между 8 и 13 октомври.
Кандидатурите на ГЕРБ и БСП са фаворити и според анкетата, проведена от „Галъп“ миналата седмица. Според социолозите третото място към момента е отредено за претендента от „Обединени патриоти“ Красимир Каракачанов. „Алфа Рисърч“ обаче поставя на четвърто място номинацията на АБВ – Ивайло Калфин. Анкетата е направена сред 1025 пълнолетни българи. Тя показва още ръст със 7% на желаещите да гласуват на 6 ноември. Не е ясно обаче дали мотивацията на гражданите идва от въвеждането на задължителния вот. Прогнозите за избирателна активност на президентските изброи са 61%. Като най-устремени към урните са определени привържениците на левите партии. Според данните на агенцията Цачева ще поведе на Радев на първи тур с 8%. След Каракачанов и Калфин се очертават кандидатите Трайчо Трайков, Татяна Дончева и Веселин Марешки.
Опцията „Не подкрепям никого“ събира почти 11 на 100 от желаещите да упражнят правото си на глас. Това може да доведе до повече проценти за водещите кандидати.