София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

След жегата - бури и градушки

Предупреждение за опасно време в сряда

пропускане
5 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

След рекордно горещите дни, от този следобед синоптиците предвиждат влошаване на времето. Преваляванията днес ще започнат в Западна България, като през нощта и целия утрешен ден те ще се усилят и ще обхванат по-голямата част от страната.
 
Температурите във вторник в  Северна България ще са значително по-ниски - между 25 и 28 градуса, а на юг  между 28 – 32 градуса.
 
Около Черноморието днес също се очакват краткотрайни и на места интензивни валежи в часовете след обяд. Термометрите там ще показват стойности в интервала 26-28 градуса на въздуха и около 27 на морската вода. Вълнението на водата – слабо с височина на вълните – от 50 до 125 сантиметра.
 
От утре страната ни попада под влиянието на средиземноморски циклон. Очакват се локални интензивни валежи, гръмотевични бури, силни пориви на вятъра и дори градушки. 
 
Валежните количества в някои райони ще достигнат над 40 литра на квадратен метър за денонощие. За сряда е в сила предупреждение за опасно време, което обхваща почти цяла България, без северозападната част.
 
Заради предстоящия цикъл валежи под наблюдение са много  от реките  у нас. Ниво „Тревога” е в сила за водоемите в района на Източна Стара планина и централната част на крайбрежието. Предупреждения има и за реките в Североизточна България.
 
Стабилизиране на времето ще настъпи в четвъртък.