Гледай
на живо

След конгреса на ККП: Си Дзинпин се кани да управлява дълго

Лидерът на Китай получи нов петгодишен мандат

Китайският президент Си Дзинпин получи нов петгодишен мандат начело на Китайска комунистическа партия. В края на 19-ия конгрес на управляващата партия той беше избран от Централния комитет за генерален секретар, а също и за председател на Военната комисия.

В седемчленния Постоянен комитет на Политбюро мястото си запази само председателят на Държавния съвет Ли Къцян, а останалите петима са нови, но над 60 години, което означава, че не е спазена практиката в ръководството на партията да влизат по-млади функционери, които евентуално да наследят лидера.

64-годишният Си Дзинпин е начело на Китай от 12 ноември 2012 година, а на 15 ноември същата година беше избран и за генерален секретар на комунистическата партия. Според съществуващите правила китайските политици трябва да излязат в пенсия с навършването на 68-годишна възраст, но според международни анализатори е възможно Дзинпин да не спази тази традиция и да управлява по-дълго.

Дори и да се наложи да се оттегли, президентът вероятно ще продължи да е силната фигура в Китай, като е показателно, че конгресът записа името му в партийния устав редом с имената на основателя на Китайската народна република Мао Дзедун и на идеолога на китайския комунизъм Дън Сяопин.