София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Спорна заменка или победа на гражданите?

След протести, СОС се готви да върне отнет двор на училище

пропускане
5 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Победа на гражданското общество или поредна спорна заменка е на път да се случи в Столичния общински съвет? Този въпрос си задават от няколко дни не само в сградата на общината. Казусът е стар. Близо две години родители, учители и  ученици от столичното 139-то училище "Захари Круша" водят битка за двора на учебното заведение. 
 
По онова време те изненадващо разбират, че в непосредствена близост до сградата, където се обучават децата им, инвеститор планува да вдигне 8-етажна жилищна постройка. Там и в момента има друга 3-етажна сграда, възникнала като собственост на "Захари Круша", но след множество препродавания, стигнала до частни ръце.
 
След бурни протести и първоначален отказ на местната администрация да се заеме със случая, две години по-късно казусът изглежда пред своето разрешаване. По закон общината няма право да извършва заменки, затова в случая се намесва търговското дружество "Общински имоти", което предлага на инвеститора друг имот в замяна на този в двора на училището. Според част от местните депутати обаче сделката не е чиста.
 
Днешното съвместно  обсъждане на спорната сделка в двете комисии в общината -тази по бюджет и финанси и по икономика пък беше отложено, заради пропуски в документацията на имота, с който ще се удовлетвори интереса на инвеститора. 
 
Директорът на училището пък се надява, че в най-скоро време проблемът ще бъде окончателно разрешен, като вече се правят планове затова как ще се ползва съществуващата сграда.
 
А, ако това не се случи, родителите са готови да вземат отново нещата в свои ръце.