Гледай
на живо

Следващата седмица местим стрелките на часовниците за последно

Какво часово време ще избере България?

Следващата седмица местим стрелките на часовниците за последно Следващата неделя ще преместим стрелките на часовниците, за да преминем към зимното часово време - в... thumbnail text

Следващата неделя ще преместим стрелките на часовниците, за да преминем към зимното часово време - веро-ятно за последен път.

Европейската комисия препоръча на страните-членки да отменят лятното часово време, а всяка държава да реши до април 2019-та.

Първа против постоянното редуване на лятно и зимно часово време се обяви Финландия. Аргументите й - пречи на съня и на производителността на труда. След анкета, в която 80% от участвалите се обявиха за спиране на въртенето на стрелките, ЕК реши през 2019 година в ЕС да се премахне сезонната смяна на часовото време. Държавите членки ще изберат кое часово време желаят да приемат.

България проведе национално онлайн допитване - от 20-ти септември до 11-ти октомври. В него са участвали 17 318 души, като 48% са гласували, че предпочели за постоянно да остане зимното часово време.

Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки смята, че държавите на Балканите трябва изберат едно време. „Ру-мъния може да избере лятното, ние зимното, Гърция - лятното. Представяте ли си затрудненията и безсмислието на организацията, на търговията, транспорта и пътуването, ако дори в един часови пояс изберем различни времена?", пита Джамбазки. Затова според него това решение трябва да се съгласува между държавите и да се вземе от специалистите.
Изследвания показват, че приспособяването на хората към лятното часово време е по-трудно. Хората, които са по-активни в първата част на деня, предпочитат това врем, което им дава повече светлина рано сутрин и обрат-ното - активните вечер ще предпочетат вечер да имат повече светлина.