София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СЛУЧАЯТ "АРАБАДЖИЕВИ": Вълко е на свобода

Издирването на Ветко и Маринела продължава

6 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Вълчо Арабаджиев и двете задържани жени излизат на свобода срещу гаранция от 20 000 лева. Магистратите прецениха, че няма опасност те да се укрият или да извършат нови престъпления. „Съдът прие, че обвиняемите са извършили обвиненията, за които са привлечени към отговоронст“, каза пред журналисти съдията по делото и подчерта, че обвиняемият Вълчо е студент по право и има прекрасно виждане за това кое е законно и кое не.

Припомняме, че в петък специализираната прокуратура претърси офиси хотелите „Маринела” в София и „Марица” в Пловдив във връзка с разследване за организирана престъпна група за пране на пари и данъчни измами. При акцията бяха намерени 10 милиона в брой в лева и евро, както и луксозни автомобили. Арестувани са 10 души, сред които Вълко Арабаждиев.

Същевременно продължава издираването на родителите му Ветко и Маринела Арабаджиеви, за които бе издадена европейска заповед за арест. „Към момента на провеждането на действията по разследването са се намирали във Франция, сега не мога да кажа къде са. Предприети са всякакви възможни действия за издирването им. Обявени са за издирване както от Интерпол, така и с европейска заповед за арест. Така че не са на почивка, а се укриват”, заяви пред Нова зам.-главният прокурор Иван Гешев. 

Той обясни, че разследването срещу Арабаджиеви е започнало на база оперативна информация от съответните служби, а разработката срещу организирана престъпна група е текла от месеци. По време на акцията е имало любопитни открития, които насочили органите към семейство Арабаджиеви – това била таблица, водена от 2008 година до сега за данъци на конкретна фирма. „Едно от намерените неща е екселска таблица от 2008 година до момента, в която в табличен вид са описани невнесените данъци само от захарния комбинат в Пловдив от 2008 година до настоящия момент, съответно и фирмите, през които е станало това”, обясни Гешев.