София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Случаят "Хашоги" влиза в Европарламента

Според последна информация, журналистът умрял от задушаване

5 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Евродепутатите обсъждат случая с убийството в Турция на саудитския журналист Джамал Хашоги. Дискусията Европейския парламент идва на фона на растящия натиск върху Саудитска Арабия.

Саудитските власти съобщиха, че журналистът е загинал при юмручен бой в консулството в Истанбул. Преди това близо две седмици те казваха, че той е напуснал сградата и отричаха твърденията, че нещо се е случило с него вътре. Малко след като тази версия бе разпространена вчера  анонимни източници съобщиха, че Хашоги е загинал от задушаване. Смъртта му е настъпила на 2 октомври, в саудитското консулство, където е бил заплашен от група саудитски граждани, че ще бъде упоен и отвлечен, а после, когато той е оказал съпротива, е бил убит по време на хватка, причиняваща задушаване. Един от съучастниците в престъплението тогава облякъл дрехите на Хашоги, за да изглежда, че той напуска сградата на консулството.

Тялото на журналиста впоследствие е прехвърлено на определени лица в Истанбул, които са сътрудничили със саудитците. Това, което се е случило с него все още не е изяснено.

Според източници на телевизионния канал АВС, 15 души са задържани във връзка със смъртта на журналиста. Главният прокурор на кралството шейх Сауд ал Муаджиб заяви, че в момента се разследват 18 поданици на страната, без да уточнява самоличността им.

Властите в Анкара пък назначиха охрана за годеницата на убития журналист, тъй като тя е турска гражданка.

Саудитският външен министър каза, че убийството е било "огромна грешка" и обеща на семейството му, че отговорните ще бъдат наказани.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел заяви, Германия няма да изнася оръжия за Саудитска Арабия, докато продължава сегашната несигурност за това какво се е случило с журналиста Джамал Хашоги.

Случаят с Хашоги е обсъден и в телефонен разговор между президентите на Турция и САЩ. Реджеп Тайип Ердоган и Доналд Тръмп са били единодушни, че обстоятелствата около смъртта на журналиста трябва да бъдат изцяло изяснени.