София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Случаят „Скрипал“ целял дестабилизиране на Путин

Според ген. Киров руските служби нямат връзка с покушението

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

„Шпионският скандал“ със Скрипал е имал за цел да дестабилизира Владимир Путин в настоящите избори. Но явно инициаторите не са познавали етнопсихологията на руската нация, защото не постигнаха целта си. Това каза пред Нова телевизия ген. Кирчо Киров. По думите му, това е било опит за отговор на обвиненията, че Русия се е намесила в изборите в САЩ.

„Борбата около случая Скрипал ще продължи, ще продължи размяната на остри реакции. Тепърва ще бъдем свидетели на нови скандални разкрития – особено за това от къде е пренесено това отровно вещество“, смята бившият шеф на разузнаването.

Той подчерта, че Русия е обявила, че е унищожила своите запаси на химическо оръжие, докато САЩ и Великобритания не са обявили подобно нещо. „Мисля, че това е основната площадка, на която ще се води спорът“, смята Киров и подчерта, че изхождайки от опита си, в случая със Скрипал не може да се говори за конкретна намеса на руските специални служби, защото моментът, в който е избрано покушението не се вписва в начина на действие на тези служби.

Според ген. Киров скандалът „Скрипал“ не може да се превърне в център на голямо напрежение.