София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Службите обърнаха с хастара хотел „Маринела“

Масови арести, издирват Ветко Арабаджиев за разпит

6 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

Десет души са задържани при акция на спецпрокуратурата в офиси на фирми в хотел „Маринела“ в София и хотел „Марица“ - Пловдив. Двата обекта са собственост на семейство Арабаджиеви.

При претърсванията на офисите в хотелите са открити 150 000 лева скрити в кутия за обувки. Не е ясно кой е собственикът на откритата сума.

„Обект на разследване е собственикът на хотелите Ветко Арабаджиев, хора от семейството му, както и управители и собственици на различни фирми. Част от задържаните са служители на Ветко Арабаджиев, а останалите са лица, които нямат формална връзка с фирми, собственост или контролирани от Арабаджиев, но които са използвани според разследването за това фирми, контролирани от един кръг лица да приспадат разследващ се данъчен кредит. Поставени лица на различни фирми, които не би следвало да имат нещо общо с лицето Арабаджиев и официалните негови фирми“, заяви Гешев.

Заместник главният прокурор добави, че има доказателства, че вероятно лицето собственик на хотел „Маринла“ с други хора са извършили данъчни престъпления и пране на прани.

Установено е, че в периода 2017 - 2018 г. реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от типа „липсващи търговци”. Въпросните фактури са осчетоводявани под контрола на престъпната група и така е избягвано плащането на данъци.

Разследващите установили още, че от 2016 до 2018 г. са били извършвани и финансови операции и е прикриван произход на имущество, придобито чрез тежко умишлено престъпление.

Претърсването на хотелите продължава. Собственикът Ветко Арабаджиев е извън страната от началото на месец август. Заместник главният прокурор Иван Гешев обяви, че към този момент има данни, че три лица от семейството са извършили престъпления.