София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Служители на ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група за трафик на жени

Групата се занимавала със сводничество и проституция  

7 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Специализираната полицейска операция е проведена на 21 февруари на територията на София, Пловдив и Банско. В нея са участвали служители на ГДБОП и колегите им от СДВР,  Пловдив и Благоевград. В хода й е неутрализирана организирана престъпна група, занимавала се със сводничество и склоняване към проституция и ръководена на столичанката Т.Д. /28г./. Според събраните до този момент данни, чрез  изградена мрежа от „сътрудници“ групата е набирала млади жени с обещание за различни облаги. Жертвите – две от които непълнолетни и една бременна в деветия месец, били склонявани или заставяни да предоставят сексуални услуги срещу заплащане, както в предварително наети за целта жилища, така и на адреси на клиенти на територията на София, Пловдив, Благоевград и Банско.  

      
При извършените процесуално-следствени действия на различни адреси спецполицаите са открили и иззели бележки и тетрадки с водени в тях отчети от заработените средства, мемори карти, флаш памети, таблети, смартфони и преносими компютри. Намерени са договори за наем на жилища за предоставяне на сексуални услуги срещу заплащане, иззети са и други документи имащи отношение по случая, както и наркотични вещества. 


С постановления на Специализирания наказателен съд от 25 февруари 2017 г. на лидерката на групата Т.Д. и на Н.И. - нейните сътрудничка, е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“, а на друга е определена парична гаранция. Другите двама обвинени са оставени без мерки за неотклонение. По отношение на тях Специализирана прокуратура ще внесе протест в Апелативния специализиран наказателен съд с искане за налагане на мерки за неотклонение.


Работата по документиране и доказване на престъпната дейност на задържаните продължава, под прякото ръководство на наблюдаващия прокурор от Специализирана прокуратура.