София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

СЛЪНЧЕВ САМОЛЕТ ТРЪГНА НА ОКОЛОСВЕТСКО ПЪТЕШЕСТВИЕ

Швейцарският самолет „Слънчев импулс“ 2 излетя от Абу Даби

9 годиниТехнологии 15 Боряна Райчева

Швейцарският самолет „Слънчев импулс“ 2 тръгна на околосветско пътешествие. Летателният апарат излетя тази сутрин от Абу Даби, като така постави началото на първия по рода си полет около света без използването и на една капка гориво, съобщава Асошиейтед прес. Това е първата машина, която е по-тежка от въздуха и се задвижва само от слънчевата енергия.
Самолетът е управляван от самия основател на проекта „Слънчев импулс“ Андре Бьоршберг. По време на пътуването, което е предвидено да се осъществи на няколко етапа, Бьовшберг ще се разменя в пилотирането с другия основател Бертран Пикар.
Пътешествието ще продължи пет месеца, като общо ефективно летене ще има около 25 дни, а скоростта, с която ще се движи, ще е между 50 и 100 км/час. Самолетът ще минава от континент на континент, като ще лети над Атлантическия и Тихия океан, а километрите, които са предвидени да измине са около 35 000.
Почивки ще се правят на различни места по света, за да може пилотите са почиват, а на летателния апарат да бъде извършвано техническо обслужване. Общите планирани кацания са 12.
Проектът „Слънчев импулс“ 2 е подобрената версия на прототипа от преди 5 години „Слънчев импулс“.  Втората версия е с увеличени размери, като размахът на крилете му е 72 метра, а теглото му е около 2300 кг. По крилата на самолета има поставени 17 хиляди слънчеви клетки и литиево-йонни батерии с енергийна плътност, които ще спомогнат на машината за нощните полети. Проектът вече е успял да постави редица рекорди за полет, захранван от енергията на Слънцето. За да има успех обаче това начинание трябва да има и подходящи метеорологични условия.
Летателната машина е подсигурена с четири електрически двигателя. По време на полета няма да бъде употребена нито една капка гориво.  
Сутринта самолетът се отправи към Оман. Оттам ще продължи към Индия, а следващата спирка ще бъде Китай, като за целта пилотите ще трябва да преминат над Тихия океан. После пътешествието ще продължи към САЩ, Южна Европа или Мароко. Крайна точка на маршрута е отново Обединените арабски емирства. Очаква се слънчевото околосветското пътешествие да приключи в началото на август.