Гледай
на живо

Слънчева електроцентрала в космоса?

Според китайски учени е възможно

Kитaй ce гoтви дa пocтpoи cлънчeвa eлeĸтpoцeнтpaлa в ĸocмoca. C гoдишeн бюджeт oт 8 милиapдa дoлapa зa cвoятa ĸocмичecĸa пpoгpaмa, нa втopo мяcтo cлeд CAЩ, Kитaй ce cтpeми дa надмине cвoя ĸoнĸypeнт в ĸocмичecĸaтa нaдпpeвapa зa иĸoнoмичecĸo, вoeннo и тexнoлoгичнo гocпoдcтвo, инфopмиpa Вlооmbеrg.

Учeнитe вeчe ca зaпoчнaли изгpaждaнeтo нa eĸcпepимeнтaлнa бaзa в зaпaдния ĸитaйcĸи гpaд Чyнцин. Πъpвoнaчaлнo тe плaниpaт дa paзpaбoтят пo-мaлĸa eлeĸтpoцeнтpaлa в cтpaтocфepaтa мeждy 2021 и 2025 г., cлънчeвa инcтaлaция oт 1 мeгaвaтa в ĸocмoca дo 2030 г. и в ĸpaйнa cмeтĸa пo-гoлeми гeнepaтopи, cпopeд дъpжaвнитe eжeднeвниĸ зa нayĸи и тexнoлoгии

Проектът се ръководи от Академията за космически технологии на страната, която миналия месец успешно приземи на Луната апарата Чан‘е-4 и планира да пусне своя собствена космическа станция до 2022 година.

Първи за разработката на космическата електроцентрала съобщи китайският всекидневник "Наука и технологии", разкривайки някои детайли от проекта.

Според публикацията устройството трябва да се завърта на височина от около 36 000 километра в геостационарна орбита - тоест синхронно с въртенето на Земята.

За разлика от наземните слънчеви панели, космическата станция ще произвежда енергия денонощно - независимо от времето, смяната на сезоните или времевите часове - и около шест пъти по-ефективно.

Стартирането на такава гигантска конструкция от Земята ще изисква огромни усилия, така че една от възможностите, които китайските учени обмислят, е да построят станцията директно в космоса, използвайки интелигентни роботи и технология за 3D принтер.

Не е окончателно решен и основният въпрос: как точно да се доставя събраната електроенергия от орбитата на Земята. Теоретично, тя може да бъде преобразувана в лазерен лъч или микровълнов поток, който може да бъде получен от Земята - но първо трябва да проучи какъв ефект ще има толкова мощно излъчване върху атмосферата и околната среда като цяло.

Трябва да се отбележи, че китайската разработка не е уникална. Миналата година екип от учени на Калифорнийския технологически институт успя да създаде прототип на подобно устройство - светлинни панели, способни да улавят слънчевата енергия в открития космос и да я предават на Земята.

Изследвания в тази посока се провеждат и в Европа, Индия и Япония.

Въпреки това, тази идея има ожесточени критици - включително Илон Мъск, който през 2012 г. силно се противопостави на подобна технология, изтъквайки крайната й неефективност.

"Ще се наложи да се превърнат фотоните в електрони, след това обратно във фотони и след това обратно в електрони. Каква ефективност може да има тук? Тази идея трябва да бъде убита в зародиш!" - цитира тогава Мъск изданието „Популяр механикс“.