Гледай
на живо

Слънчево, с протести

Синоптиците от БАН гневни на финансистите на академията

Слънчево, с протести И днес българските синоптици представиха прогнозата за времето и я предоставиха на всички заинтересо... thumbnail text

И днес българските синоптици представиха прогнозата за времето и я предоставиха на всички заинтересовани институции и на медиите, въпреки, че преди ден излязоха с отворено писмо до премиера Борисов, в което обявиха, че спират работа.

Метеоролозите и хидролозите от БАН предупредиха , че ще подновят протеста си заради продължаващото несправедливо разпределение на бюджета от ръководството на Академията. Това ще се случи въпреки допълнително отпуснатите от правителството 15 милиона лева. „До извеждането на Националния институт по метеорология и хидрология от състава на БАН спираме да изпълняваме всякакви разпореждания и решения от страна на ръководни органи на Академията"“, е написано в писмото им. В него също така се настоява правителството спешно да ги прехвърли към Министерството на образованието.

Така днешната им прогноза за страната предвижда типични летни стойности и даже горещини до 35 градуса. Жегата допълнително утежнява работата на екипите на Спешна помощ в София. Вчера 62-ма души, сред които и деца, припаднаха от претопляне. В Спешна помощ са били получени над 300 сигнала за влошено здраве заради жегите. Лекарите се оплакват, че едва 15 екипа обслужват над двумилионния град и предупреждават хората да не излизат без нужда в най-горещите часове.