Гледай
на живо

Смартфоните водели до проблеми в психиката

Постоянното звънене задейства хормоните на стреса

Постоянното звънене и съобщения на смартфона ни задействат хормоните на стреса. Това на свой ред предизвиква защитна реакция, при която организмът се мобилизира, за да отстрани заплахата. Така се стига до проблеми в психиката, смятат учени, изследвали влиянието на смартфоните върху притежателите им, съобщи Лента.

В изследване, проведено сред американски студенти от Калифорнийския университет в Сан Франциско, е установено, че 89% от тях се оплакват от "фантомно" виброзвънене, при което реагират към смартфона дори когато е изключен. Други 86 % от американците уверяват, че постоянно проверяват електронната си поща и социалните мрежи.

Университетският ендокринолог Робърт Лустиг поясни, че телефонното уведомяване поставя мозъка в постоянно състояние на стрес и страх.

По данни на учените, 97,5 % от хората са неспособни да извършат едновременно няколко задачи. И така, ако човек се е заел с нещо, ще трябва да преустанови заниманието си, за да отговори на телефонно обаждане. Следва натрупване на стрес при опитите да се свършат едновременно няколко неща, което пък води до болестно състояние.