Гледай
на живо

Смени по върховете в Северна Корея

Нови президент и премиер

Севернокорейският парламент е избрал нов формален държавен глава и нов премиер на страната, съобщиха световни агенции.

За председател на президиума на Върховното народно събрание е избран Чхуе Рьон-хе, който наследява поста на Ким Йон-нам.

Формално титулярът на този пост е смятан за държавен глава на Северна Корея.

Той е човекът, който представлява страната на дипломатически събития, въпреки че според експертите реалната власт е съсредоточена в ръцете на лидера Ким Чен-ун.

81-годишният Ким Йон-нам беше един от най-дълго задържалите се висши държавни функционери на Северна Корея и беше във върховната власт от 1998 г.

Наследникът му - 69-годишният Чхуе в миналото е бил подложен на "превъзпитание", но през последните години изглежда, че придобива все по-голямо влияние, след като през октомври 2017 г. беше включен в могъщата партийна Централна военна комисия.

Според сведения на южнокорейското разузнаване той стои зад наказанието на генерал Хван Пьон-со, някога един от най-доверените съветници на Ким Чен-ун.

Той е и един от тримата високопоставени севернокорейски ръководители, срещу които през декември м.г. САЩ обявиха санкции заради подозрения за нарушения на човешките права.

Очаквано севернокорейската информационна агенция КЦНА информира, че Ким Чен-ун е бил преизбран за председател на Държавния съвет.