София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Сметната палата: В ЦГМ е пълен батак

Цената на билета от 1,60 е необоснована

7 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Сметната палата е завършила одита на Центъра за градска мобилност за периода януари 2014 - юни 2016 г, поръчан от Столичната община. Според доклада повишаването на цената на билета за публичния транспорт с 60 % е станало без анализ на ефектите и без обосновка.

Проверката е открила множество проблеми и нарушения при управлението на общинското дружество. Констатирани са нарушения при провеждането на обществени поръчки и сключването на договори, несъотвествия при финансовите отчети, проблеми при събирането на таксите от платените зони за паркиране, както и липса на цялостна бизнес стратегия за развитието на дружеството

През април 2016 г., с решение на Столичният общински съвет, билетът за градския транспорт бе увеличен от 1 лв. на 1,60 лв. В края на февруари Административнен съд –София отмени решението с мотив, общинският съвет не е обосновал необходимостта от повишението и не е посочил конкретни причини. В момента Центърът за градска мобилност обжалва решението пред Върховния административен съд.

Новият директор на дружеството Християн Петров прие констатациите на Сметната палата, но посочи, че е заел поста след повишаването на цената. Според него по-скъпият билет е спомогнал за изпълнението на целите – стимулиране на купуването на карти и повишаване на приходите.