София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Смяна на реда за изплащане на добавката за чужда помощ

Промените влизат в сила от 1 септември

5 годиниОбщество 13 Боряна Райчева

Нови правила за изплащането на добавката за чужда помощ, получавана от лицата в неравностойно положение. Измененията влизат в сила от 1 септември, като те важат за хората, които вече са подали документите си в Агенцията за социално подпомагане. За тях от Националния осигурителен институт (НОИ) са длъжни да превеждат на агенцията дължимата сума за добавка за чужда помощ за времето от датата на започване на изпълнението на трудовия договор с асистента (винаги от първо число на месеца, следващ месеца на сключване на договора) до края на месеца, в който договорът е прекратен. 
 
При прекратяване на договора с асистента, от НОИ ще започнат отново да изплащат добавката към пенсията на лицето за периода от първо число на месеца, следващ този на прекратяването, до края на месеца, през който е сключен нов трудов договор.
 
Промяната се случва в резултат на влизането в сила на Закона за личната помощ и на чл. 50а от Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж. Тя засяга само лицата с увреждания, които са подали заявление-декларация към Агенция социално подпомагане за предоставяне на лична помощ от асистент. Измененията не касаят реда за получаване на самите пенсии, който се запазва, какъвто е до момента.
 
Справки и консултации относно дължимите суми за пенсии/добавки могат да се правят в съответното териториално поделение на НОИ, което ги изплаща.