София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Смърт на родилка в СБАЛАГ „Майчин дом“

Полицията разследва смъртния случай

6 годиниИнциденти 1 Боряна Райчева

Полицията разследва смъртен случай на родилка в СБАЛАГ "Майчин дом", съобщи Фокус, като се позова на пресцентъра на Столичната дирекция на вътрешните работи. БНР съобщава за 27-годишната жена, която е починала преди дни след раждане. Роднините й твърдят, че нямат никаква информация за причините за смъртта.

Младата жена е била на лечение допреди дни в частна гинекологична болница в София, но оттам са я премесили в "Майчин дом" заради двустранна бронхопневмония. Екипи на 4-то РПУ изясняват какво точно се е случило и каква е причината за смъртта на младата жена.

От "Майчин дом" заявиха, че жената е страдала от тежко усложнение на бременността. Първоначално родилката е постъпила е болница „Д-р Щерев“, а оттам я изпращат в „Майчин дом“. Причината е критичното състояние, в което е била младата жена. Консилиум от водещи специалисти в "Майчин дом" установява диагноза HELLP синдром - най-тежкото усложнение, което може да настъпи по време на бременност.

Пристъпва се към операция веднага след приемането на жената. В последвалите реанимационни действия са участвали националните консултанти по "Акушерство и гинекология" и "Реанимация и анестезия". Въпреки усилията на лекарите жената е починала на 24 октомври.

Бебето е родено живо и е спасено. Болница "Майчин дом" е подала сигнал за случая в Изпълнителна агенция "Медицински одит", за да започне разследване и е информирала ръководството на Министерството на здравеопазването.

От болница "Д-р Щерев" изразиха мнение. Телелвизия "Евроком" публикува съобщението без редакторска намеса:

По повод тиражираната в публичното пространство информация за починала в УСБАЛАГ „Майчин дом“ пациентка, ръководството на Болница „Д-р Щерев“, където жената е проследявала бременността си, предоставя следната информация: Става дума за нормално развиваща се бременност с извършени пълен набор акушеро-гинекологични прегледи и клинични изследвания по алгоритъм за надлежното проследяване на бременност, включително първи триместър скрининг тест и фетална морфология при специалист по фетална медицина. На 21 октомври вечерта пациентката идва в болницата с оплакване от висока температура след прекаран грип, като отказва хоспитализация. Препоръчано й е при продължаване на симптомите да дойде отново в болницата. На следващия ден, 22 октомври, пациентката идва отново в болницата за провеждане на запис на детски сърдечни тонове. Сред извършването на няколко записа на детски сърдечни тонове, които показват съмнения за недобро състояние на плода, е насочена към извършване на доплерови изследвания. Те потвърждават, че бебето е в добро състояние. Поради съмнения за възпалителен процес, на пациентката е предложено да бъде хоспитализирана и тя приема. Назначени са серия от лабораторни изследвания на същия и на следващия ден. На 23 октомври са получени финалните резултати от нейните изследвания, които показват наличие не само на възпалителен процес, но и на нарушена бъбречна и чернодробна дейност. Екипът поставя предполагаема диагноза HELLP синдром и стига до извода, че е необходимо родоразрешение. Взема се решение пациентката да бъде преведена в УСБАЛАГ „Майчин дом“. Решението за превеждане на пациентката е поради факта, че нивото по медицински стандарт по неонатология на Болница „Д-р Щерев“ не дава право да се полагат медицински грижи за тежко недоносени бебета. Пациентката е преведена в добра обща кондиция, на собствен ход, и с обикновен автомобил на болницата в УСБАЛАГ „Майчин дом“, тъй като състоянието й не изисква използване на линейка. След приема й тамошният медицински екип взима решение за пристъпване към родоразрешение. За случилото се оттам насетне Болница „Д-р Щерев“ не разполага с официална информация от партньорското лечебно заведение. Екипът на Болница „Д-р Щерев“ изразява искрените си съболезнования на опечаленото семейство!