София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Смъртна заплаха за Ирина Бокова

Идва след като критикува гласуване по проект за резолюция на светите места в Израел

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е получила смъртни заплахи, след свое изказване относно проект за резолюция за светите места в Йерусалим, информира БГНЕС. Текстът бе приет миналата седмица от комисия на ЮНЕСКО и веднага бе осъден от Израел като отричащ хилядолетната връзка на евреите с Йерусалим.
„Арабските страни се държат с отблъскващия маниер на хулигани срещу останалата част на света и ръководството на ЮНЕСКО. Генералният директор Ирина Бокова получи заплахи за живота си и охраната й трябва да бъде засилена“, каза израелският представител Кармел Шама-Коен по израелското обществено радио.
„Тези заплахи й бяха отправени след критиките й срещу гласуването в четвъртък в комисията“, каза израелският дипломат.
Причина за гнева на Израел е текст, отнасящ се за Храмовия хълм в Източен Йерусалим – палестинската част на града, окупирана от 1967 г. и анексирана от Израел – анексирането й се смята от ООН за незаконно. Храмовият хълм е третото по значение свято място за мюсюлманите и най-свещено място за юдейската религия. Проекторезолюцията, „отхвърля историческите еврейски връзки със свети места в Йерусалим и осъжда Израел като "окупационна сила" за различни действия, предприети на тези места, включително ограничаване на достъпа до тях на мюсюлмански поклонници". По-рано тя стана и причина Израел да прекрати сътрудничеството си с организацията на ООН за образование, наука и култура.
"Франс прес" припомня, че миналата седмица Бокова се обърна срещу международната организация и заяви, че „наследството на Йерусалим е неделимо, и всяка от неговите общности има право на изричното признаване на нейната история и връзка с града”.