София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Смъртните случаи при СПИН са намалели наполовина

Все повече пациенти имат достъп до лечение на вируса

6 годиниЗдраве 12 Боряна Райчева

Днес се проведе семинар за журналисти на тема: „Знанието е сила. Заедно в борбата с ХИВ.“ Събитието се организира по повод Европейската седмица за тестване за ХИВ и хепатит – 17-24 ноември 2017 г. и Световния ден за борба с ХИВ/СПИН. Семинарът беше открит от проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Сред темите на семинара бяха: „Епидемиология и данни за ХИВ/СПИН за България“, представена от проф. Христо Тасков, НЦЗПБ; „Съвременна диагностика и вирусологичен мониторинг на ХИВ“ - доц. Ивайло Алексиев, Национална референтна потвърдителна лаборатория; „Клинична картина на ХИВ-инфекция“ - д-р Нина Янчева, СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“; „Терапия при пациенти с ХИВ/СПИН“ - проф. Мариана Стойчева, УМБАЛ „Св. Георги“. Опитът на неправителствените организации в борбата с ХИВ представиха Иван Димов - Фондация Single Step, Елена Бираджиева - Сдружение „Здраве без граници“ и Симеон Василев - Фондация „Глас“.

В борбата с коварната болест бяха представени някои доста положителни новини като това, че смъртните случаи, свързани със СПИН, са спаднали с 48% от 2005 г. насам. Освен това новите случаи на инфекции сред деца са намалели с 47% от 2010 г. насам. Днес 19,5 милиона души в света имат достъп до антиретровирусна терапия, спрямо 7,7 милиона през 2010 г.

И въпреки положителните промени, продължават да съществуват 4 основни предизвикателства при борбата с ХИВ/СПИН. Първата е подобряването и увеличаването на тестването и диагностиката. Много хора, които може да се нуждаят от лечение на ХИВ, не го получават, защото не знаят за своя статус, а почти половината от всикчи случаи се диагностицират късно. Друг проблем е осигуряването на по-добър достъп до лечение. През годините броят на пациентите, имащи достъп до лечение е нарастнал от 11.4 млн през 2012 г. до 19.6 млн през 2016 г., но въпреки това трима от всеки 5 диаганостицирани, не могат да получат достъп до лечение. Сред предизвикателствата в борбата с ХИВ е и осигуряването на вирусен контрол при лекуваните. Антивирусната терапия е дългосрочно лечение на ХИОВ, което помага на хората да живеят по-здрави за по-дълго. И четвъртият проблем е свързан с продължаващата стигма на вируса. 82% от заразените са преживели форма на стигма, свързана с ХИВ през последната година.

България не прави изключение от световната статистика и за справяне с тези проблеми са предприети няколко мерки. Вече в цялата страна е осигурено напълно безплатно тестване за ХИВ/СПИН. С въвеждането на комбинираната антиретровисусна лекарствена терапия, ХИВ се трансформира от почти  сигурно фатално заболяване до управляемо хронично състояние и за хората, които имат достъп до и поддържат подходяща лекарствена терапия, прогнозата е отлична. А от 2016 г. пациентите в България имат възможност да започнат терапията си веднага, каквито са и препоръките на Европейското клинично дружество по СПИН.