София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Смъртта на дете доведе до напрежение в „Ботунец“

Родители искат затваряне на спешния център към 16-та поликлиника

пропускане
5 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

Смъртта на 10-годишно дете доведе до напрежение в столичния квартал „Ботунец“. Детето почина вчера от задушаване, след като глътнало пионка от играта „Не се сърди, човече“.

Инцидентът станал в ранния следобед вчера в дома на момченцето. Майка му го закарала във филиала на „Спешна помощ” към 16-та поликлиника в „Ботунец”. Там обаче лекар нямало. „Лекар се появи след 45-50 минути, 5 пъти казахме да звънят на 112, казахме, че изпускаме детето”, каза и Мария, роднина на детето.

След като дошъл екип на „Бърза помощ“ се оказало, че в линейката нямало кислородна бутилка, обадили се за втора линейка, но вече било късно.

Близките на издъхнало дете обвиняват „Спешна помощ“ в закъсняла реакция. Те искат затваряне на спешния център към 16-а поликлиника. Тази четвъртък сутрин роднини на починалото момченце се събраха на мирен протест пред сградата.

От Спешна помощ обаче твърдят, че след получаване на сигнала за детето веднага са пратили екип.  Според тях минути след като се обаждат родителите отказват линейка.

„В 14:02 ч. на тел. 112 е постъпил сигнал за дете със задушаване, повръщане на кръв и в тежко състояние, а в 14:03 ч. лекарски екип се пренасочва от друг адрес за този сигнал от „Ботунец”. В 14:08 ч. се обажда жена, която се представя при нас като леля на детето и казва, че те ще го транспортират в болнично заведение и отказва адреса. В 14:16 ч. нашето медицинско лице във филиала в „Ботунец” ми се обади и ми каза, че дете е в много тежко състояние и с много нисък пулс. Нашето медицинско лице веднага е започнало реанимационни действия, подаден е кислород на детето, но за съжаление, то е починало, защото е било в много тежко общо състояние”, заяви Катя Сунгарска - говорител на Центъра за спешна медицинска помощ – София.

Според Сунгарска, ако близките на починалото дете са го отвели в поликлиниката, а не във филиала на Спешна помощ, било по-вероятно да получат адекватна помощ. Входовете на двата здравни пункта били непосредствено един до друг.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е разпоредил проверка на действията на Центъра за спешна медицинска помощ в София заради инцидента.