София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Смъртта на MP3 – Нова ера за аудио технологиите

Mp3-ките ще продължат да работят на устройствата, както досега

7 годиниТехнологии 1 Боряна Райчева

Разработчиците на аудиоформата Mp3 официално обявиха, че неговите патентите вече не са валидни. Това е символична смърт на разширението, което е стандарт за цифрови музикални устройства през последните 20 години.
За края на ерата на mp3 съобщи първо германският институт за интегрални схеми „Фраунхофер“, който притежава патентите за формата в партньорство с Technicolor. Според разработчиците събирането на отчисления от компании, които произвеждат софтуер с помощта на това разширение, ще бъде прекратено във връзка с изтичането на патента на технологиите, използвани за създаване на mp3.
Въпреки факта, че днес има и по-ефективно кодеци с разширени функции, mp3 все още е популярен сред потребителите, коментираха създателите. Въпреки това, по тяхно мнение, бъдещето е за нови, подобрени стандарти на аудио файловете - като например MPEG-Н или AAC.
Mp3-ките ще продължат да работят на устройствата, както досега.