София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

"Смъртта на тригодишното дете е трагедия за обществото"

Коментар на зам.-директора на "Пирогов"

4 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

Зам-директорът на "Пирогов" д-р Николай Габровски коментира, че смъртта на тригодишното дете е трагедия за обществото. Той информира, че в момента тече проверка, която да установи какво се е случило.

Конкретните проблеми, които са съществували, не мога да коментирам. Факт е, че детето е обикаляло по болницата. Вратите на "Пирогов" винаги са отворени, заяви Габровски. 

Според него дейността на медицинските екипи в "Пирогов" изисква ниво на подготовка, което е много скъпо. Бюджетът на болницата е на границата на комфорта. Болницата получава своите средства и има механизъм да се грижи за хора, които не са осигурени, увери заместник-директорът на болничното заведение. 

Д-р Габровски е категоричен, че 200 млн. лева, които са заделени за следващия финансов период за сферата на здравеопазването, трябва да доведе до това, болниците да лекуват по-малко хора, а да получават повече пари. Това ще предотврати бумащината. Това не означава, че няма да приемаме пациенти, увери медикът.