София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

СО иска промяна в Закона за културното наследство

Кметовете да могат да дават и свалят статут

пропускане
5 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

За промяна в Закона за културното наследство настояват от Столична община, като целта е кметовете да могат да участват в процедурите по даване и сваляне на статут, това заяви в сношеното издание на предаването "Честно казано" по телевизия "Евроком", заместник-кмета на София Тодор Чобанов.
 
Чобанов коментира и как стои въпроса с прословутата  рушаща се къща на Гешов, разположена в центъра на София.
 
Чобанов обаче беше категоричен, че Столична община няма да допусне по никакъв начин къщата на Гешов да бъде съборена.
 
В студиото беше коментиран и въпроса за друга знакова сграда в София -къщата на Кузман Шпкаров 3 до Народния театър. При нея Столична община е успяла да поиска промяна на статута и да го постигне. Каква обаче е разликата?
 
Заместник-кмета на София обясни, че от парламентарната група на ГЕРБ вече са получили  предложенията за промяна в Закона за културното наследство, предложени от общината. Той допълни, че ще направят всичко възможно желаните от тях промени да станат факт. Сред основните им искания са именно кметовете да бъдат представени като заинтересована страна, когато става дума за подобни паметници на културата, а също от районната администрация да могат да настояват собствениците да ремонтират сградите.