София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Собственикът на изгорялата фабрика във Войводиново проговори

Името му изплува от „Панамагейт“ заедно с имената на 117 нашенци

5 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Собственикът на изгорялата фабрика за месо край пловдивското село Войводиново се появи за пръв път по новините на Би Ти Ви, за да отхвърли версията за умишлен палеж, поръчан от конкуренти и осъществен от местни роми.
Дни наред той не можеше да бъде издирен от нито една медия, само по време на пожара направи лаконичното изявление, че “не бива да се спекулира с човешкото нещастие“.

Пожарът, избухнал в пакетажния цех, изпепели почти половината фабрика, която е построена преди 10 години. 11 часа огнеборци гасиха пламъците, няма човешки жертви, а пожарникарите дори спасиха 200 прасета.

Въпреки това ударът върху бизнеса на месарския бос е сериозен. Той ще трябва да достроява основно завода си, много работници плакали, защото задълго оставали без препитание, въпреки че Петков обещал отново да ги вземе на работа след възстановяването на сградите и съоръженията.

Собственикът на изгорялата фабрика е завършил международни икономически отношения, занимавал се е с роботика, а след промените емигрира в САЩ. Завръща се в родината преди няколко години и успява да създаде процъфтяващ месарски бизнес.

Личността на 67-годишния месарски бос дълго време беше обвита в мистерия. През 2015-а обаче бизнесменът се появи в светлината на прожекторите – името му изплува от „Панамагейт“ заедно с имената на още 117 българи с офшорки на Бахамите, Сейшелите, Антила, Британските Вирджински острови и с тлъсти банкови сметки в Швейцария.

Петков и съпругата му са титуляри на две банкови сметки в Панама и Уругвай, в които кътат общо около 3 млн. долара.