София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Освободиха майката на 3-годишните близнаци (ОБНОВЕНА)

Социални работници поемат случая

6 годиниИнциденти 8 Боряна Райчева

Социални работници разглеждат случя с 3-годишните близнаци, които вчера бяха приети спешно в болница. Те влизат в дома на майката, за да разберат повече при какви условия са живеели децата.

 „За съжаление към този момент не знаме почти нищо за отглеждането на двете близначета, тъй като сигналът постъпи вчера при нас от полицията. Тази сутрин колеги вече са в дома на семейството и тепърва предстои да се свържем с бащата да проучим какво и защо е довело до това състояние на децата“, това каза пред БНТ Надя Танев, директор на „Социално подпомагане“ – Пловдив. Тя обясни, че с тяхна помощ  близнаците ще получат необходимата грижа и ще наваксат пропуснатото физическо и психическо развитие.

Разследващите продължават с разпитите на свидетелите. Ще търсят отговори и от личния лекар на близнаците. Случаят се следи и от прокуратурата. Експертиза ще установи дали нараняванията на децата са в резултат от побой.

Майката на двете близначета бе арестувана за 24 часа, но снощи е била освободена. Тя твърди, че не е била деца, а гипсова картина е паднала върху главата на момченцето.

„След направения повторен оглед вчера, се потвърждава факта, че гипсов орнамент е паднал и е ударил детето. Всички онези обстоятелства, които ги заявява пред нас майката ги установяваме като действителност в жилището, където живее тя и отглежда двете си деца“, това потвърди шефът на пловдивската полиция ст. комисар Атанас Илков. Майката е разказала, че малко след като е сложила децата да спят е паднал този предмет и това е довело до тежко травматично увреждане на момченцето.

Припомняме, че вчера по спешност в пловдивската болница бяха приети близнаци на 3 години, с множество наранявания по тялото.

Момиченцето е било със синини по тялото, а момченцето е с тежък кръвоизлив в мозъка и с опасност за живота. Направена му е хирургична интервенция.

Децата били силно недохранени - тежат колкото няколко месечни бебета.