София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

София е домакин на Международен фолклорен фестивал

Патрон на събитието „Витоша – 2018“ е кметът Йорданка Фандъкова

6 годиниКултура 11 Боряна Райчева

За 22-ра поредна година, СО- Район „Витоша“ е организатор, а град София – домакин на Международния фолклорен фестивал „Витоша- 2018г. Проявата, превърнала се в традиция за културния живот на София, е истински, дългоочакван празник за жителите и гостите на града в горещите летни дни. Всяка година в него се включват фолклорни колективи от цял свят, представящи с много красота, талант и добро настроение незабравима феерия от цвят и ритми .

В изданието през 2018 година, от 26 до 30 юни в София ще си дадат среща представителни фолклорни състави от десет държави – Босна и Херцеговина, Финландия, Гърция, Косово, Македония, Румъния, Сърбия, Турция, и Черна гора. В програмата на фестивалните дни ще вземе участие и софийската формация „София-6“.

Днес от 15.00ч. кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, ще се срещне с ръководителите и представители на всички гостуващи ансамбли в официална зала на Столична община. От 18.00 часа съставите ще направят Дефиле, тръгвайки от пл. „Света Неделя“, ще преминат по бул.„Витоша“ и ще стигат до сцената в парка пред НДК, където от 19.30ч. ще започне церемонията по откриването. За поредна година патрон на събитието е Йорданка Фандъкова, кмет на София.

Програмата ще продължава с официалните вечерни представяния на участниците на сцената пред НДК, както и на сцената пред НЧ „Витоша“. Входът за събитията е свободен.

На същата сцена в последната вечер – 29 юни, от 21 часа ще се състои Гала-концертът и церемонията по официалното закриване на събитието.