Гледай
на живо

„София и Белград имат обща антична история“

Председателят на БАН акад. Юлиан Ралевски пред Евроком за изложбата „Археологични бисери“

„София и Белград имат обща антична история“ Двете ни столици свързва обща история от епохата на Римската империя и ранното христианство. Това за... thumbnail text

Двете ни столици свързва обща история от епохата на Римската империя и ранното христианство. Това заяви пред камерата на телевизия Евроком председателят на Българската академия на науките (БАН) акад. Юлиан Ралевски за постерната изложба "София и Белград. Археологически бисери". 

Заедно със заместник-председателя на Сръбската академия на науките и изкуствата акад. Любомир Максимович те откриха експозицията в в градинката "Кристал“. 

Съвместната българо-сръбска изложба се демонстрира в двете столици, на чиито територии съществуват селища по трасето на т.нар. Диагонален път. Той свързва земите на Изтока и Запада, изграден по време на Римската империя.

Идеята за показването на 28–те постера извън музея е в резултат на 15-годишно сътрудничество в археологията между Националния археологически институт с музей на Българската академия на науките и Сръбската академия на науките и изкуствата (САНИ).

Проектът е на проф. Весна Бикич от Археологическия институт в Белград и Снежана Горянова от Националния институт по археология. Акцент е на най-новите открития при археологически разкопки в първите две десетилетия на XXI век.  

Откриването на експозицията в Белград е този петък, на 14 юни 2019 г. 

Вижте повече във видеото
Автор: Юлиан Ралевски
Оператор: Стефан Тодоров