София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

АКУШЕРКИ ОТ „СОФИЯМЕД“ СЪС СМЕНИ ПО 36 ЧАСА

ТРЯБВА ЛИ БЕБЕ И МАЙКА ДА СЕ РАЗДЕЛЯТ?

9 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Колежка на акушерката Емилия Ковачева проговаря пред камерата на Нова тв и предаването „Здравей, България“. Тя пожелала да остане анонимна, за да запази работата си. Ето какво каза тя в ефира на предаването.
Акушерките в „Софиямед“ карат смени по 24 или 36 часа. Най-често тези смени се взимат в събота през деня, събота през нощта и неделя. Това е така, защото през почивните дни ръководството на болницата го няма и няма проверки. Аз лично съм карала 36-часова смяна. След това се чувствах преуморена. Има дни, в които дори няма време да седнем за минута, няма време да хапнем, обясни тя.
В болницата е забранено да се карат двойни дежурства, но това се случва. От възможността да се възползват от двойни смени се ползват колеги, които пътуват от Самоков, например. Те предпочитат да сливат смените си, за да не плащат пари за транспорт.
Акушерката Емилия Ковачева е тиха, усмихната, никога не бих казала, че ще направи такова нещо, каза още тя.
Изключено е да работи една акушерка на граждански и на трудов договор на едно работно място. Това заяви д-р Валентина Григорова, от Първа АГ болница, в студиото на предаването „Здравей, България“. Има изготвени вътрешни правила на базата на Закона за труда, по които трябва да се изготвят смените.
Ние работим от 2010 година, по програма за неразделяне на майка и бебе, подчерта Ралица Димитрова, председател на сдружение „Родилница“. Ако майка и бебе са заедно в първите 48 часа след раждането протичат химични процеси, които създават връзка между двамата.
При нас също има такава практика, при която още с раждането слагаме детето на гърдата на майката, заяви д-р Григорова. При нас има такава практика още от години, ние бяхме първата болница, която въведе програма за неразделяне на плода и майката. Разбира се, това се случва, ако родилката е в състояние да се грижи за бебето си.
Аз когато родих преди много време, бебетата бяха в отделно детско отделение. Но аз не мисля, че връзката между мен и моят син е нарушена, поради това. Тази връзка има отношение с кърменето през първите месеци. А по-нататъшната връзка няма значение от това, подчерта д-р Григорова.