София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

София няма да бъде седалище на Европейския орган по труда

Братислава спечели конкурса на първи тур

пропускане
5 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Преди година България загуби битката за Европейска агенция по лекарствата, а днес стана ясно, че Братислава е предпочетена за седалище на Европейския орган по труда. Това е второто домакинство на евроинституция, което страната ни губи.

В наддаването се включиха още Никозия и Рига, като втора по резултати се нареди Никозия. Словашката столица Братислава получи 15 от 28 възможни гласа.

ЕК направи анализ на всяка от канидатките по географско местоположение, достъпност, наличие на адекватни учебни заведения за децата на служителите, както и достъпни и качествени възможности за труд, медицински и социални грижи за членовете на семействата им.

Европейският орган по труда дава информация за възможностите за работа извън граница. Целта му е да помага на страните членки на ЕС в сферата на трудовата мобилност.