София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

София се превръща в постоянна "Европейска столица на спорта"

Фандъкова е избрана за почетен председател

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

София е обявена за постоянен носител на титлата "Европейска столица на спорта". Това съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова на пресконференция по-рано днес. Оценката идва от международната асоциация на европейските столици и градове на спорта. Фандъкова също така е избрана за почетен президент на ACES за 2019 година за своя принос към спортната инициатива.

Фандъкова отчете факта, че инвестициите в спорта се увеличават с всяка изминала година, като нейното предложение е да се запази настоящия бюджет на "София - Европейска столица на спорта" и през следващата година. Основните инвестиции ще бъдат насочени към детските градини и училищата в столицата за изграждане на спортни зали и физкултурни салони.

Председателят на Столичния общински съвет и председател на Фондация "София - Европейска столица на спорта" Елен Герджиков заяви категорично, че работата по развитието на масовия спорт продължава и занапред.

Кметът на София отчете и стремежа към подобрение на достъпа до Витоша, като се предвиждат нови автобуси до края на годината, които да са в състояние да се предвижват в тежките условия през зимата нагоре в планината.

Друга идея, за която ще се направи опит да бъде лансирана през тази година, е свързана с електрически велосипеди, които да се движат по специално прокарана линия, стартираща от Националния исторически музей и достигаща до местността "Златните мостове".