София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

София стана дом на словото

Започна Панаирът на книгата и Международният литературен фестивал

5 годиниКултура 14 Боряна Райчева

От днес до неделя София се превръща в магично пространство, събрало в себе си палитра от истории.  Истории, разказани от най-добрите автори в цял свят и достигнали до своите читатели чрез страниците на любимите им книги. 
Всичко това ще бъде  събрано и представено на едно място - под покрива на Националния дворец на културата, а желаещите могат да се докоснат до него на по-достъпни от обичайните цени. Столицата  ни посреща две от най-големите книжни събития за годината, които се провеждат едновременно - 46-ия Софийски международен панаир на книгата и 6-ия Софийски международен литературен фестивал. И девета са организирани от  Асоциация „Българска книга“.
 
Тази година в центъра на литературните събития на панаира на книгата  ще бъде поставена немскоезичната литература. Поради тази причина мотото на  му ще бъде: „Четири страни - един език“. 
 
Идеята е  заедно с партньорски организации от Германия, Швейцария, Австрия и Лихтенщайн, да бъде представена разнообразна съвместна програма.
 
 Успоредно с това ще се състои шестият Софийски международен литературен фестивал, като негови участници са някои от най-известните писатели и поети в съвременната литература на Германия, Австрия, Швейцария и Лихтенщайн, като: Кристоф Хайн, Роберт Менасе, Лукас Берфус, Шерко Фатах, Илия Троянов, Йонас Люшер, Фердинанд Шмац, Марион Пошман и Забине Бохмюл.
 
Специален акцент на щанда на Почетните гости е проектът за виртуална реалност „VRwandlung“ на Гьоте-институт Прага: режисьорът, почитател на Кафка и основател на стартъп Мика Джонсън е адаптирал за виртуална реалност „Метаморфозата“, една от най-известните новели на ХХ век. Посетителите са поканени да се преобразят виртуално в Грегор Замза и да преживят историята на Кафка по нов начин и от собствена перспектива.
 
Повече от 160 изложбени щандове, изключително наситена съпътстваща програма, премиери на най-новите книжни заглавия у нас, десетки срещи с български и чуждестранни автори и издатели, Литературен фестивал с над 80 гости - всичко това ще превърне Националния дворец на културата в притегателен център за почитателите на книгите в навечерието на Коледните празници.