София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

София събра лидерите на Евросъюза

Темата, която ще се обсъди е Западните Балкани

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

София събра лидерите на Евросъюза за работна среща по темата Западни Балкани. Сред гостите са президентът на Фанция Еманюел Макрон и канцлерът на Германия Ангела Меркел. По време на срещата за Западните Балкани ще бъдат обсъдени и други важни акценти за Европейския съюз. Един от тях е едностранното решение на САЩ да се оттеглят от ядрената сделка с Иран.

Доналд Туск заяви, че подобно решение не е приемливо за Европейския съюз, защото от него ще пострадат основно европейски страни, които търгуват с Иран. 

"Решението на Щатите означава, че САЩ се оттеглят от сделката с Иран и ще налагат санкции на всички компании, включително и европейски, които търгуват с Техеран. Искам лидерите да се придържат към споразумението, докато Иран се придържа към него. Разглеждайки последните решения на САЩ, някой може би ще каже: „С такива приятели на кого му трябват врагове?” Аз искам Европейската комисия да получи зелена светлина, така че вда бъде готова да действа, когато европейските институции са застрашени. Европа или ще бъде основен играч, или ще бъде пионка. Ние или ще сме заедно, или просто няма да ни има”, коментира председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

„Не се съмнявам, че в новата глобална игра Европа ще бъде един от основните играчи, а не пионка. За да бъдем субект, а не обект на глобалната политика. Европа трябва да бъде икономически, политически и военно заедно. Или сме заедно, или няма да ни има“, предупреди Доналд Туск.

„Европа трябва да направим всичко по силите си, за да се защити. Трябва да сме подготвени за тези сценарии, при които трябва да действаме сами, но трябва да имаме политическо обединение. Да си европеец трябва да ни прави горди“., допълни Туск.

От своя страна премиерът Борисов заяви, че темата е била изключително трудна.

„Хич не им се занимава на нашите хора с тази работа. Имаме си достатъчно проблеми в Европа. Но накрая се съгласиха, и не само се съгласиха, приеха я изключително присърце и това се дължи най-вече на канцлера на Германия Ангела Меркел, която не знам след време дали ще вземе Нобелова награда, но за Балканите мисля, че има за какво да й благодарим. Истински се радвам и се надявам колегите Заев и Ципрас най-сетне да приключим този спор с името”, коментира българския премиер Бойко Борисов.

За първи път на масата на преговорите ще седнат заедно представителите на 27-те страни-членки на ЕС, както илидерите на 6-те държави от Западните Балкани, които искат членство.