София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Софиянци искат безплатен билет за градския транспорт

Протестиращите искат адекватни решения за мръсния въздух

5 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Жители на София искат адекватни решения за справяне с мръсния въздух. Това обвиха те на протест пред общината. Исканията им са свързани с адекватни решения за справяне с фините прахови частици, превантивни мерки преди замърсяването, а не 3 дни след него.

 

Демонстрантите искат промяна на условията, при които се въвежда "зелен билет'' . Вместо цена от 1 лв. в дните с много замърсен въздух билетът да е напълно безплатен.

Според тях транспортът трябва да е по-редовен, евтин и достъпен.

А ето какво сподели и Симеон Славчев-съветник от столичен общински съвет и председател на "Политическа група 5".

Той сподели, че заработването на този завод ще повиши значително нивото на фини прахови частици.

Жителите на София смятат, че 4 станции за измерване на качеството на въздуха са прекалено малко. Съмняват се също, че обявените данни от измерванията не са верни. Това е с цел да не се казва истината за качеството на въздуха.

В отговор на тези протести Лорита Радева-председател на Комисията по околната среда заяви, че през 2019 г. в София ще се разположат още 22 станции за измерване чистотата на въздуха.