София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Софиянци съдят общината заради мръсния въздух

Очаква се днес да стартира делото

5 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Софийски градски съд даде ход на делото за мръсния въздух в столицата. Ищци по него са неправителствената  организация "Група за чист въздух" , а ответник е общината.
 
От поисканите три експертизи - екологична, медицинска и икономическа, съдебният състав назначи една - екологичната. 
 
"В общи линии искаме да се направи преценка дали действията на столична община през периода, който сме поискали, са били адекватни, ефективни и дали е управлявала качествено.", обясни адвокат Димо Господинов от страната на ищците.
 
Екологичната експертиза е  тройна, като по нея ще се произнесат вещи лица, посочени от Министерството на екологията. Ищците възразиха срещу това.
"Мен лично ме притеснява това, тъй като знаете кой управлява Министерството на екология и кой управлява Столична община. Това е една и съща политическа сила.", каза адвокат Иван Велов също от "Група за чист въздух".
 
Ищците поискаха еколозите, назначени от съда да извършат експертизата да са предложени от БАН или Софийския университет. Магистратите отхвърлиха това възражение. 
 
Другите две експертизи- медицинската, поискана отново от ищците и икономическата, поискана от адвокатите на Столична община, доказваща колко пари у изхарчила администрацията за разглеждания период за опазване на въздуха, засега са отложени.
 
Какво следва, ако в крайна сметка съдът признае вината на Столична община за замърсяването на въздуха за  периода 2015-та -2017-та година?
 
"Ние не искаме никакви обезщетения от страна на Столична община. Искаме да се преустанови замърсяването. Искаме да се предприемат мерки, за да се компенсира това, че гражданите толкова дълго време дишаха мръсния въздух. Например да се субсидират преглед при пулмолози, алерголози. И също така  искаме да се установи, че от 2015-та до 2017-та година е имало замърсяване по вина на Столична община, което ще даде възможност на всеки гражданин, ако пожелае да си води дело за обезщетение срещу Столична община.", обясни още адвокат Господинов.
 
Тройната  екологична експертиза ще стане ясна на 8-ми юли, за когато е насрочено следващото заседание по делото.