Гледай
на живо

Софийската филхармония на 90 години

С мисия за хармония в обществото

Софийската филхармония на 90 години „Филхармония е понятие, което означава „обичащи хармонията. Хармонията не е нещо, което ... thumbnail text
„Филхармония е понятие, което означава „обичащи хармонията. Хармонията не е нещо, което съществува само в музиката и не е нещо, което може да липсва само в музиката. Хармонията е това, което прави едно общество наистина общество. Аз вярвам, че мисията на Софийската филхармония е не само да се бори за хармонията в музиката, а за хармонията в цялото ни общество.“
 
Тази битка, отразен в думите на директора на Софийската филхармония Найден Тодоров, се е превърнала в мисия през последните 90 години. Години, в които на сцената й са изнасяли концерти едни от най-големите български и световни изпълнители. 
 
 
 
За да бъдат спазени традициите, рожденият ден на дома на симфоничната музика у нас ще бъде отпразнуван също подобаващо с гостуването на музиканти като Паата Бурчуладзе, Бернд Глемзер, Табеа Цимерман,Джошуа Бел, Светлин Русев, Лъчезар Костов, Веско Ешкенази и много други, защото най-хубавите подаръци остават не в ръката, а в сърцето.
 
 
 
Подаръкът-спомен на Найден Тодоров носи името на един от ной-великите пианисти на нашето време- Паул Бадура-Скода:  на 14 октомври в „Зала България“ споменът ще бъде споделен с ценителите, които ще съпреживеят хармонията, която само музиката дава.