София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

СОФИЙСКИ АПЕЛАТИВЕН СЪД ОСТАВИ ПАТРИК ПЪРВЕВ В АРЕСТА

ОБВИНЕНИЯТ В ПОБОЯ НАД МАЛКИЯ ХРИСТО СЕ ОПЛАКА ОТ ТОРМОЗ В АРЕСТА

8 годиниКрими 13 Боряна Райчева

Един от обвинените в побоя над 3-годишния Христо Велински остава в ареста. Това реши Софийският апелативен съд след разглеждане на жалба от страна на защитата на Патрик Първев за налагане на по-лека мярка – домашен арест.
Първев поиска да излезе навън по няколко причини. Като най-важна от тях адвокатите му определиха налагането на физически и психически тормоз над подсъдимия. Задържаният се оплаква и от здравословни проблеми. Третият мотив за искането е изминалият дълъг срок от 5 месеца зад решетките.
Съдът обаче беше категоричен, че решението на СГС от 21-и декември е законосъобразно и има доказателства, че Първев е съавтор на извършеното деяние. Магистратите определиха престъплението като особено тежко и счете за неоснователна жалбата на защитниците. Според тях е налице системно малтретиране на невръстното дете, което е оказвано и от двамата задържани. Ето защо според съдиите при налагане на по-лека мярка има опасност Първев да извърши ново престъпление. По техни думи здравословното състояние на Патрик позволява той да остане в ареста.
Припомняме, че малкият Христо беше приет на 21-и юли с черепно-мозъчна травма и опасност за живота. Няколко дни по-късно стана ясно, че върху детето е нанасян физически тормоз от двамата му детегледачи – Александър Донов и Патрик Първев. Младежите бяха задържани с повдигнати от прокуратурата обвинения за упражнен системен побой над момченцето.
Определението на САС за налагане на най-тежката мярка на Първев – задържане под стража, е окончателно.