София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ С НАЙ-ВИСОК РЕЙТИНГ

МОН: ВУЗ-ОВЕТЕ С „НЕРАБОТЕЩИ“ СПЕЦИАЛНОСТИ ЩЕ ЗАТВАРЯТ ВРАТИ

8 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Софийският университет „Св.Климент Охридски“ е на първо място по рейтинга на висшите учебни заведения. Това заключение обявиха от МОН на петото подред обобщение от рейтинговата система, приложена у нас.
В „Алма матер“ се обучават над 20 хиляди студенти. На второ място по брой учащи се нарежда УНСС, а след него е ПУ. Класацията за рейтинги се извършва на база 74 индикатора в 6 категории.
Заместник-министърът на образованието и науката Николай Денков заяви, че от система за мониторинг, рейтинговият класификатор се превръща в политика.
Ето защо на база на рейтинговата система ще се извършва и финансиране на университетите – този, който е най-добър по всички показатели, ще получава най-много пари от министерството.
Все още има свръхкадри по икономическите специалности и в сферата на туризма, а там има най-голяма безработица и най-ниска реализация на студентите, категорични са още от МОН.
Рейтинговата система у нас се въведе през 2012 г. заедно с налагането на т.нар. „комплексна оценка“.