София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СОФИЙСКИТЕ ПАРКОВЕ С АВТОМАТИЧНИ ТОАЛЕТНИ

В ЦЕНТРАЛНАТА ЧАСТ ЩЕ ИМА 15 СЪОРЪЖЕНИЯ

8 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

Днес се отбелязва Световния ден на тоалетната. Датата е избрана през 2001 година, след констатация на Световната здравна организация и на Световната тоалетна асоциация, че около 40% от населението на земята нямат достъп до елементарни санитарно-хигиенни условия.  Столична община иска да изгради автоматизирани тоалетни в парковете и централната градска част.
Заместник-кметът по Зелена система, екология и земеползване Мария Бояджийска заяви, че в момента в парка на НДК се поставят две автоматизирани тоалетни и се изгражда една нова тоалетна в парка Възраждане. Тя обясни, че има план да се поставят автоматични тоалетни във всички паркове и в централната част, които ще са около 15 на брой. Действаща тоалетна в момента има в Южния парк, една се строи в Борисовата градина, където се предвижда и изграждането на втора през следващата година. Таксата, която Столичният общински съвет е гласувал, е 1 лв. на посещение и може да покрива консумативите за тоалетната, заяви заместник-кметът Бояджийска.