София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Сондата Паркър с първи снимки на Слънцето

Космическият апарат „докосна“ слънчевата корона

5 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

Сондата на НАСА Parker Solar Probe засне и изпрати до централата уникални кадри от Слънцето. От американската космическа агенция съобщиха, че сондата се намира на 24 милиона километра от звездата, което е рекордно близко разтояние за апарат създаден от човек. НАСА обявиха още, че полученият сигнал е много добър и свидетелства за нормална работа на сондата.

Апаратът носи името на астрофизика Юджийн Паркър и бе изстрелян в Космоса през август 2018 година. Мисията й е да "докосне" Слънцето и да изследва неговата корона. Тя е бъде първият космически апарат, който ще се опита да оцелее в пъклените условия на слънчевата корона. Сондата ще трябва да премине на 6,2 милиона километра от повърхността на Слънцето и да прекоси 24 пъти неговата корона по време на 7-годишната си мисия. ще изследва магнитните и електрическите полета, за да се опита да отговори на въпроса "Какво затопля слънчевата корона". Астрофизиците се надяват да заснемат изригвания на коронарна маса. До този момент камера не е снимала Слънцето от толкова близко разстояние, а сондата "Паркър" осъществи първото посещение на звезда от страна на човечеството.