София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Сондата „Розета“ ще се сблъска с кометата 67 Пи

Европейската космическа мисия завършва днес с програмирана катастрофа

8 годиниЛюбопитно 3 Боряна Райчева

Европейската космическа мисия завършва днес с програмирана катастрофа на сондата „Розета“, която ще се сблъска с кометата 67 Пи. Сондата обикаляше около кометата вече две години. Сблъсъкът е планиран от учените, тъй като полезният живот на сателита е изчерпан. „Розета“ достига кометата през август 2014 г. след десетгодишно пътуване от Земята. През 25 месеца на работа сондата е направила над 100 хиляди снимки и е отчела много данни, които са изключително достижение в разбиране поведението, структурата и химията на кометата, отбелязва геологът Рами ел Мари. „Не смятахме, че кометите са геологически активни, а видяхме, че това е факт. Като погледнете снимките, се вижда колко са се променили разбиранията ни“.

Кометите се смятат за най-девствените останки от формирането на Слънчевата система, така че всички данни, свалени от „Розета“ ще дадат на учените забележителна информация за състоянието й преди половин милиард години. Това е краят на една от най-смелите космически мисии, коментира доктор Мат Тейлър от Европейската космическа агенция. „Вълнението от постиженията на тази мисия е налице и имаме огромен набор от данни. Но това е само върхът на айсберга, предстоят ни десетилетия работа. Така че мисията приключва сега, но науката продължава“.