София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Oчаквано: Сотир Цацаров е новият шеф на КПКОНПИ

Народното събрание гласува 165 гласа "За"

пропускане
4 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Сотир Цацаров е новият шеф на КПКОНПИ. Той беше предложен от Парламентарните групи на ГЕРБ и Обединените патриоти и избран със 165 "за" 30 "против" и трима въздържали се.

По думите на депутата от Обединени патриоти Емил Димитров, когато е била обсъждана кандидатурата, всички са се обединили около името на все още действащия главен прокурор Сотир Цацаров, защото "или Сотир Цацаров, или няма смисъл".

А според Валентин Радев от ГЕРБ, той знае къде е границата между институциите и е безспорен авторитет.

По-рано от от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че Антикорупционната комисия е мъртва и не разследва комисията.

Преди 2 години беше създадена КПКОНПИ. Хората свързват Комисията с председателя и незаконната му тераса. Комисията доказа своята неефективност. Цацаров каза, че ще събуди комисията, но тя не спи, а е мъртва и не се бори с корупцията.

Освен Сотир Цацаров като кандидат за шеф на Комисията, издигната беше и кандидадурата на Симеон Найденов от ВОЛЯ.

До предсрочни избори за шеф на КПКОНПИ се стигна, след като журналистическо разследване изобличи незаконни постройки на терасата на бившия председател Пламен Георгиев и той подаде оставка, която предизвика остри реплики в парламента.