София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Соул певецът Чарлз Брадли почина на 68 години

Американският фънк, соул и R&B изпълнител, станал известен през последните години от живота си, почина от рак.

7 годиниЛюбопитно 3 Боряна Райчева

Бившият имитатор на Джеймс Браун, с прякор "Крещящият орел на соула", издаде първия си албум "No Time For Dreaming" през 2011г., на 62 години. Той наскоро се завърна към участията си на живо, след като премина лечение за рак на стомаха в края на миналата година, съобщиха от BBC. Смъртта му настъпи само две седмици след като останалата част от турнето му през 2017г., беше отменена поради заболяване. 

Чарлз Брадли прекарва голяма част от живота си, живеейки по улиците и спейки в метрото на Ню Йорк. Но той продължава да се занимава с музика, вдъхновен от певеца Джеймс Браун, на чийто концерт е бил като тийнейджър. Накрая подписал договор с Нюйоркски лейбъл в началото на 2000-те, което му осигурило възможност да участва в турнето на соул певицата Шарън Джоунс, която също почина миналата година на 60-годишна възраст.

Брадли записва низ от семпли преди издаването на албума му "No Time For Dreaming" десетилетие по-късно. Списание Rolling Stone го обявява е за един от най-добрите албуми на годината. Неговият невероятен успех осигурил на Брадли участия в някои от най-добрите музикални фестивали в света, сред които Glastonbury, Coachella и Primavera Sound.

Забележителната история на Чарлз Брадли е станала предмет на документалния филм “Чарлз Брадли: Душата на Америка”, който проследява живота на певеца от първоначалното му подписване със звукозаписната компания до разпродаденото му шоу по случай излизането на албума му.

Брадли говори за трудното си пътуване до славата: "От 16-годишен се занимавам с музика, търсейки възможности, но просто така и не можах да намеря хората, които наистина да повярват в мен. Отне много време, но се радвам, че това вече е факт. Само ми се ще това да се беше случило когато бях в 20-те си години."

По-рано през септември, когато обявиха отмяната на турнето, Брадли пусна послание в социалните медии: "Обичам всички вас, които сбъднахте мечтите ми. Когато се върна, ще се върна силен, с Божията любов. Ако е Божията воля, скоро ще се върна."

Потвърждавайки новината за смъртта на Брадли, неговият публицист заяви: "Г-н Брадли наистина беше благодарен за цялата любов, която е получил от феновете си и се надяваме, че посланието му за любов ще бъде запомнено и продължено".