София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Спад в приходите на "Ислямска държава"

Понижението е с 30%

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Отчетен е 30% спад в приходите на "Ислямска държава", в сравнение със средата на миналата година, става ясно от доклад на американската аналитична компания IHS. Към края на март ислямистите печелят по 56 млн. щатски долара месечно. В средата на 2015 г. месечната сума е възлизала на 80 млн. долара. Една от причините за този спад е намаленото производство на нефт, продажбата на който формира 43% от доходите на терористите. За същия период добивът се е понижил от 33 хил. до 21 хил. барела дневно. 

Ислямска държава се финансира на 50% от данъци и конфискации, затова и загубата на население и площ удря силно финансовата стабилност на организацията, обясняват експертите. За да компенсират за намалените приходи, ислямистите са започнали да освобождават осъдени на смърт срещу заплащане, да събират данък за монтиране на сателитни чинии, такси за напускане на градовете и глоби за неправилно цитиране на Корана. 

Понижението на приходите засега не се отразява на силата на "Ислямска държава", но този спад е значителен и в дългосрочен план ще превърне управлението на контролираните от нея територии.