София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Спас Русев поема „Левски“?

На „Герена“ очакват човек с „много пари“

8 годиниСпортни 34 Боряна Райчева

Бившият депутат във Великото народно събрание и бивш конституционен съдия Георги Марков прогнозира, че в скоро време ще се появи човек с много пари, който ще изкупи основния пакет акции във футболния клуб „Левски“. Марков беше известно време в управителния съвет на сините.

В момента Иво Тонев, Александър Ангелов и Николай Иванов държат около 90 % от акциите в „Левски“, но се смята, че те са подставени лица.

Публикации в медиите предполагат, че въпросният „човек с много пари“ е Спас Русев, известен още като Вуйчо Спас. Спас Русев, който е бивш шофьор в УБО – Управление за безопасност и охрана на бившата Държавна сигурност – има бизнес в Лондон и в момента е в процедура по придобиване на контрола върху „Виваком“ – бившето БТК.

Русев имаше ключова роля при реализацията на проекта НДСВ, който върна в България бившия цар Симеон Сакскобургготски. Смята се, че Русев е подбирал част от екипа от юпита като Милен Велчев, Николай Василев, Красимир Катев, Любка Качакова и други, които след това имаха ключови позиции в управлението.

В момента БТК спонсорира "Левски" чрез марката си "Виваком".

В момента Милен Велчев е представител на руската банка VTB Capital в България, която е основен кредитор на БТК. Компанията беше изкарана за продан, тъй като не може да погасява дълговете си към руската банка.

Според запознати схемата е Спас Русев да придобие контрола върху БТК, а в замяна да поеме издръжката на „Левски“.