София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СПАСЕНИЯТ РУСКИ ПИЛОТ: ТУРЦИЯ НЕ НИ ПРЕДУПРЕДИ

ВТОРИЯТ ПИЛОТ ОТРИЧА ДА Е ИМАЛО НАВЛИЗАНЕ В ТУРСКОТО ВЪЗДУШНО ПРОСТРАНСТВО

8 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Турция не е давала никакви предупреждения на сваления руски самолет, че нарушава въздушното пространство над страната. Това заяви в интервю за руска телевизия спасеният вчера втори пилот на сваления самолет.
Константин Мурахтин категорично отрича да е имало навлизане в турското въздушно пространство, дори и за секунда. Ко-пилотът е убеден, че полетът е бил в напълно ясно време и няма как да е имало преминаване на въздушните граници. По негови думи екипажът на самолета не е получил никакви предупреждения от страна на Турция, имало е директна стрелба. Мурахтин заяви още, че при сигнал за нарушение, открито от Анкара, е трябвало техният самолет да застане до крилото, а не да ги обстрелва с ракети отзад. Спасителната акция на пилота е продължила 12 часа.
Не такава е версията на Турция. Армията разпространи аудиозапис с предупреждения, отправени към руския боен самолет минути, преди „Су-24“ да бъде свален. В предоставения запис, пуснат по турските медии, се чува глас, който казва на английски език: Обърнете веднага посоката на юг. Наближавате турското въздушно пространство. Според Анкара, това съобщение е било повтаряно над 10 пъти на всеки 30 секунди. Според американски военни източници записът е достоверен, но официално неговата истинност нее потвърдена.
Според международната конвенция, на санкции подлежат полети, които нарушават въздушното пространство над дадена страна с 10 км. или повече. Не е ясно защо Турция е побързала да свали руския самолет, след като го е предупредила, че „наближават“ техни територии, а не са навлезли в тях.
Вчера стана ясно, че Русия най-вероятно ще отвърне на удара не със създаването на военен конфликт, а с икономически щети за Турция. Очакват се мерките на Москва по въпроса с Турски поток. Търговските взаимоотношения между двете страни вече са под въпрос, след като Русия наложи ембарго на вноса на стоки от Анкара днес.

Вижте още Новини: