София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Закопчаха ченгета за корупция

Служители на сектор "Икономическа полиция" рекетирали търговци

пропускане
5 годиниКрими 3 Боряна Райчева

На извънреден брифиг пред сградата на полицейското поделение заместник-главния прокурор Иван Гешев обясни, че е образувано досъдебно производство срещу организирана престъпна група от служители на 4-то Районно управление, сектор "Икономическа полиция" за извършване корекционни действия,между които и подкупи.
 
Гешев обясни още, че на разговорен език  става дума за плащане на т.нар "такса спокойствие", която е била искана от съответните търговци в региона.
 
Главният секретар на МВР Ивайло Иванов даде малко повече подробности по случая. Той допълни, че към момента са задържани петима служители на 4 РУ от сектор "Икономическа полиция", сред тях един, който е на ръководен пост в сектора. Иванов уточни още, че предстои да се разбере на кои от задържаните ще им бъде повдигнато обвинение.
 
Повече информация по случая Гешев и Иванов обещаха да бъде дадена от Специализираната прокуратура, след като обвиненията бъдат официално повдигнати. 
 
Не сатна ясно и какво  е представлявала т.нар. "такса спокойствие", колко време е била събирана и за какви суми точно става дума, като това също беше обещано да се съобщи на медиите след  приключване на процесуално-следствените действия, които течаха днес през почти целия ден на територията на полицейското поделение.