София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Спецакция във „Винпром Карнобат“

Обвиненията за укриване на данъци и пране на пари

5 годиниКрими 7 Боряна Райчева

Специализираната прокуратура стартира рано тази сутрин акция срещу  „ВИНПРОМ КАРНОБАТ“ ООД, „СИС ИНДУСТРИЙС“ ООД и „ТОПАЗ МЕЛ“ ООД, нахлувайки в офисите на посочените фирми в София,  Карнобат, с. Венец и с. Церковски. 
 
Извършени са процесуално-следствените действия – претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели в рамките на образувано досъдебно производство.
 
Обвиненията са за организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери, държане на акцизни стоки без бандерол и пране на пари. 
 
Престъпления, по даднни на прокуратурата са извършени в периода 2009 г. – 2018 г.  Реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от дружества от типа „липсващи търговци“, с цел функциониране на създадената схема на данъчна измама, съобщават разследващите. Тези фактури са осчетоводявани под контрола на организираната престъпна група и по този начин се е избягвало плащането на данъчни задължения в големи размери по смисъла на Закона за ДДС. 
 
Разследването е стартирало на 18-ти  юли с разкриването на  незаконната фабрика, ползвана от престъпната група за производство на цигари.