София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СПЕЦАКЦИЯ СРЕЩУ ДАНЪЧНИ ИЗМАМИ В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ

ПРЕДПОЛАГАЕМИТЕ ЩЕТИ СА ЗА 600 000 ЛЕВА

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Специализирана полицейска операция на служители на ГДБОП, проведена под ръководството на Специализираната прокуратура, бе реализирана на територията на страната, съобщиха от пресцентъра на МВР. Разследването е насочено към неутрализирането на дейността на организирана престъпна група, занимаваща се с данъчни престъпления и пране на пари и нанесла щети на бюджета.

Разследвана е дейността на търговски дружества, които са осъществявали вътрешнообщностни придобивания на стоки – месо, от страни, членки на Европейския съюз. При извършените действия по разследването е установено, че по документи липсват продажби на територията на страната, но в хода на извършения оглед на складовата наличност и инвентаризация от контролните органи, е установена липса на стоката.

Изяснено е, че тя е реализирана „на черно“ на територията на страната, без да бъдат издавани необходимите счетоводни документи. По този начин дружествата избягвали плащането на данъчни задължения, изразяващи се в неначисляването на 20% ДДС. Щетите към държавата се изчисляват за над 600 000 лева към момента за данъчен период от шест месеца. 

Разследващите са установили още, че придобитите по престъпен начин парични средства, чрез финансови операции, са били нареждани по сметки в чужбина, което сочи на престъпления по чл. 253 НК - пране на пари.